Vratislav Kalenda, Image Lab: Zaměstnanci musí cítit, že mají ve firmě perspektivu

Mgr. MUDr. Vratislav Kalenda je spoluzakladatel, výkonný ředitel a senior konzultant v poradenské společnosti Image Lab s.r.o. Během rozhovoru s Michalem Kankrlíkem, obchodním ředitelem IVITERA, a.s., se zabýval nutností otevřené komunikace se zaměstnanci, hovořil také o důležitosti měření jejich spokojenosti a pracovního výkonu a vyjádřil své obavy ohledně budoucnosti týkající se nedostatku pracovních sil v důsledku stárnutí populace a přebírání určitých činností umělou inteligencí. Rozhovor byl natočen v rámci konference HR Know How 2023 – HR a Byznys nové doby, kterou pořádá oborová organizace People Management Forum. 

Přehrát zvukový záznam videa

Tip pro diváky HR tv - nemáte čas sledovat celé video?

Klikněte na čas v závorce v popisu videa a dostanete se přímo na konkrétní téma uvedené na pravé straně.

[00:09] Jak jako člověk, který se celý život věnuje rozvoji lidského potenciálu, vnímáš dnešní dobu?

[04:58] Slyšel jsem, že AI má podobné rysy jako psychopati, to znamená, že jedná bez emocí.

[05:45] Jaké jsou hlavní projekty, na kterých se svou firmou nyní pracuješ? Co nyní firmy chtějí?

[09:14] Co dnes z tvého pohledu dělají firmy špatně?

[11:38] Máš ideální srovnání, co vlastně mladá generace potřebuje, neboť tvůj syn je spolumajitelem jedné z nejúspěšnějších českých firem v oblasti informačních technologií. Když zamíříme pohled k tomu, jaké záležitosti řeší ve firmě, která má několik set zaměstnanců, a porovnáme to s velkými společnostmi, získáme cenný pohled na to, jak se během uplynulých 30 let tato dynamika vyvíjela. Jaké problémy řeší dnešní mladá generace, nebo třeba třicátníci, v jejich firmách?

[13:52] Na opačné straně máme stále organizace, které jsou závislé na hierarchické struktuře. Nyní však větší korporátní firmy mění svou organizační strukturu, snaží se vytvářet menší a agilnější týmy. Agilita byla významným tématem před několika lety, jaké je nyní aktuální téma? Co dnes firmy řeší?

[18:24] Jaké je z toho východisko?

[18:37] Když se podíváme několik let do budoucnosti a sledujeme nadcházející trendy, je zřejmé, že se zaměřujeme na různé oblasti. Diskutujeme o umělé inteligenci, digitalizaci a zároveň se také zabýváme tím, že za několik let budeme mít značný počet jedinců v důchodovém věku.

Stáhněte si zvukový záznam videa ve formátu mp3.