Jiří Halbrštát, ManpowerGroup: Ze strany firem vnímáme velký náborový optimismus

Jiří Halbrštát je Marketing, PR & Candidate Sourcing Director ve společnosti ManpowerGroup. V rozhovoru s Michalem Kankrlíkem, obchodním ředitelem společnosti IVITERA, a.s se zaměřuje na nové trendy na trhu práce, nutnost vzdělávání zaměstnanců a hovoří také o tom, které pozice jsou nyní nejžádanější. Rozhovor vznikl v rámci konference společnosti FranklinCovey Bez bolesti není růstu. 

Tip pro diváky HR tv - nemáte čas sledovat celé video?

Klikněte na čas v závorce v popisu videa a dostanete se přímo na konkrétní téma uvedené na pravé straně.

[00:27] Máme za sebou první čtvrtletí roku 2023, co se děje na trhu práce?

[02:50] Manpower má největší pravidelné výzkumy trhu práce. Co se děje na trhu práce z pohledu strukturální zaměstnanosti a nezaměstnanosti, o jaké obory je největší zájem a o jaké menší, jak to vypadá s vývojem mezd?

[05:04] Máme-li dvě děti, kluka a holku, tak kluk by měl být programátorem a holka manažerskou ve financích, je to tak správně?

[06:56] Jak se mění struktura vašeho byznysu z pohledu toho, jakým způsobem a jaké typy pozic obsazujete? Změnilo se něco za posledních pár let v přímém a agenturním náboru?

[09:20] Mění se nějak nástroje, jak lidi oslovovat a nabírat? Fungují sociální sítě nebo vybíráte uchazeče z vašich databází? Co funguje nejlépe?

[13:52] Je řešením nějaký rekvalifikační program, systém dlouhodobého přeškolování nebo změny systému profesního vzdělávání? Co v tom dělá stát a co v tom dělají firmy?

[16:59] Jak se ti líbila konference společnosti FranklinCovey Bez bolesti není růstu?